DÜNYA MİRASI DİVRİĞİ KÜLLİYESİ
DUYURULAR / ETKİNLİNKLER
2013-SİVAS-DİVRİĞİ BULUŞMASI

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ ÜYELERİ SİVAS SEMİNERİ’NDE DİVRİĞİ’DE BULUŞTULAR

Tarihi Kentler Birliği üyelerinden yaklaşık 200 kişilik heyet 28-30 Haziran 2013 tarihlerinde  “Sivas’ta Kültürel Mirası Korumaya Yönelik Çalışmalar 2004-2013” konulu seminerde Sivas ve Divriği’de bir araya geldiler. Etkinliğin Sivas’ta yapılan toplantılarında Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile Sivas Valisi Zübeyir Kemelek yaptıkları konuşmalarda kentin Hititlerden başlayan tarihine, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarındaki yapılan mimari değerlerine, doğal miras ve zengin yaşam kültürüne dikkat çektiler.Tarihi Kentler Birliği çalışmaları hakkında bilginin ardından Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.Heyet üyelerinin Sivas merkezde yaptıkları gezide Ulu Camii,Çifte Minare,Buruciye,Taşhan,Çorapcı Han,Kale,Gök Medrese,Subaşı Hanı ,Şifaiye Medresesi’nde yapılan çalışmalar incelenerek yerinde  değerlendirildi.

Seminerin son günü kalabalık bir heyetle Divriği’ye hareketle Ulu camii önünde Kaymakam, Belediye Başkanı ve diğer yetkililer tarafından karşılandı açış konuşmalarının ardından Restoratör Yüksek Mimar, ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu Üyesi  Nüvit Bayar’ın yaptığı Ulucami sunumunda Cami ve Darüşşifa’da yapılan yanlış restorasyon uygulamaları hakkında bilgi vererek külliyenin nasıl yıpratıldığını anlattı. Hazırlanan restorasyon proje uygulamalarında 3-4 yıl süreç içinde yanlış uygulamalar düzeltilerek, güçlendirme çalışmaları yapılacak, yapı özgün kimliğine kavuşacak, çevre düzenlemeleriyle Divriği Kalesi ile bağlantı aksı oluşturulacak. Külliye farklı cephelerden bakıldığında görünür olması sağlanacaktır.

Sunumun ardından hemşerimiz Sayın tarihçi-yazar, ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Necdet Sakaoğlu tüm katılımcılara, Ulu Cami ve Darüşşifa’da anlatımlı bir gezi düzenledi. Tarihi detaylardan, mimari detaylara, dönemin şartlarından, günümüze UNESCO listesindeki bu önemli eseri ayrıntılarıyla anlattı.

Çekül Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen Tarihi Kentler Sivas ve Divriği Buluşmasını değerlendirdiği Divriği Darüşşifa’da yaptığı konuşmasında :Divriği Türkiye’nin en önemli tarihsel merkezlerinden biri, bu nedenle herkesin çok hassas davranması gerektiği bir yerdeyiz. Kaynak, sadece para demek değildir. Akıl, bilgi bizim en büyük kaynağımızdır. Düzeyli olmayan işler, bilimin, aklın süzgecinden geçmemiş işler bu kente yakışmaz. Yerel yöneticiler, kentlerine farklı bakmaya ve korumaya başladı. Ancak bu miras o kadar büyük ki onarıyoruz adı altında kültürel mirasın yok edilmesine izin veremeyiz. TKB ve ÇEKÜL  buna izin vermek için kurulmadı. Mirasımızı iyi benimsemek, özümsemek, tarihi iyi bilmek ve ona göre davranmak gerekiyor.  Bir dünya mirasının içinde konuşuyoruz. Burada konuşmak başka yerde konuşmaya benzemez. Bu büyüklüğe yakışır şekilde doğruları söyleyerek, konuşmak zorundayız. 50 sene sonra vardığım sonuç şudur: Bu miraslar sadece belirli kurumların eline, yetkisine bırakılamayacak kadar önemlidir, herkesin sorumluluk payı vardır. Tarih ve kültür bu sorumsuzluğa müsaade etmez. Yıllardır Divriği için yoğun emek veriyoruz. Bu nedenle bu binanın çektiği eziyeti çok iyi biliyoruz. 50 sene sonra sabrımız artık tükenmiş bulunuyor. Bir dizi anlamsız sorunlarla doğru sonuçlara ulaşılamıyor. Tek yönlü kararlarla bu eserler kurtarılamaz. Yeni teknolojilerle, sıfır hatalı işler yapmak zorundayız. Bu noktada hassasiyetimiz derin olmalı. Hiç kimsenin tarihi mirasa el uzatırken sorumsuzca yaklaşmasına izin veremeyiz.Varılan sonuç, düşündüklerimizin tersi bir uygulamayla zedelendiğini görmemizdir. Artık kültür mirasının bir kimlik, bir temel konu olduğunu yeniden gündeme getirmek zorundayız. Bu mirasın sahibi olduğumuzun bilinciyle, başta kent halkı olmak üzere herkesin duyarlılığının ortak olması gerektiğini gösterme zamanı gelmiştir.Divriği’de genç yönetici arkadaşlarım var. Belediye başkanı ve kaymakamımızın yanında durmamız, destek vermemiz doğaldır. Ancak bilimsel verilerin ışığında yapılacak sunumlar ve yayınlar gündem oluşturmalı, eskinin yanlışları yenilenmemelidir. O zaman bu dünya mirası evrensel dilde kendini açıklamış olacaktır. Eğer böyle olmazsa yaptıran yöneticiler, yapan sanatçılar, kendini açıklamaktan yoksun kalır. Dünya mirasının sorumluluğunu paylaşmak, hurafelerle, gerçek dışı bilgilerle değil, ancak tarihin doğrularını vurgulayarak mümkündür.

Cumhuriyet Üniversitesi kurucu Rektörü, Sivas Hizmet Vakfı İstanbul Şube Başkanı ve Divriği Çalışma Gurubu Başkanı  değerli hemşerimiz Sayın Prof.Dr. Mahir Tevrüz yaptığı konuşmada: Divriği’de Tarih ve Kültür değerlerimizin yanı sıra eğitim ve sağlık konularının ele alınarak Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu ve Turizm Otelcilik Yüksek Okulu açılması için Cumhuriyet Üniversitesi’ne müracaatta bulunduğunu Üniversitenin bir bölüm açabileceği yönünde kararı üzerine Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu tercihi yapılarak Sadık Özgür Devlet Hastanesi yanındaki arsa tahsisinin ve okul açma izinlerinin alınması sonrası hemşerimiz Sayın Mehmet Bıyık’la birlikte en kısa sürede inşaatı yaparak Divriği ve çevresinin hizmetine sunma müjdesini vermiştir.

2001-2005 yıllar arasında Sivas’ta vali yardımcısı olarak görev yapan Amasya Valisi Celil Öz başta Dünya Mirası Divriği Külliyesi olmak üzere Divriği tarihi ve kültürel eserleriyle bir merkez olduğunu kendisinin de koruma çalışmalarında katkısı olduğundan mutluluk duyduğunu ifade ederek külliye restorasyonunun binaya bir ruh ve güzellik vereceğine işaret eden Vali Öz Divriği'nin dezavantajının ulaşım olduğunu demiryolu ve kara yoluyla iyileşme sağlanırsa ciddi bir turizm destinasyonu yaşanacağını Divriğililerin bunu iyi değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum diyerek şu ana kadar yapılan çalışmalar için teşekkür ediyorum dedi.